Korenje

5 pozitivnih lastnosti korenja

Se štejete med tisto skupino ljudi, ki obožuje sadje in zelenjavo? Če ste prikimali, vas bo današnji prispevek najverjetneje navdušil, saj vam bomo predstavili 5 pozitivnih koristi vrste zelenjave, ki jo imate zagotovo tudi na svojem vrtu. Če ne, pa jo na vsake toliko časa daste v nakupovalno košarico na tržnici, pri katerem od bližnjih kmetov ali morda kar v trgovini.

Korenje vam je zagotovo še kako poznano, saj ga uporabljate na tisoč in en način. Tovrstna zelenjava jedem daje prav poseben okus, uživate pa jo lahko tudi povsem samostojno. Poleg vsega vam prinaša še številne koristi za zdravje, ki se jih najbrž sploh ne zavedate. Vas zanima, katere?

1. Korenje za boljši vid

Korenje vsebuje tri ključna hranila, ki pripomorejo k zdravju oči. To so betakaroten, lutein in zeaksantin. Betakaroten je oblika vitamina A. Če ga je v telesu premalo, se lahko pojavijo številne očesne motnje. Naloga luteina in zeaksantina pa je zmanjšati tveganje za izgubo vida, ki je povezan s starostjo.

2. Korenje za zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca

Korenje omogoča zmanjšanje stresa in izboljšanje obrambe telesa pred najrazličnejšimi oblikami kardiovaskularnih bolezni, torej koristi zdravju srca. Razlog za to je visoka vsebnost antioksidantov.

Korenje je odlična rešitev tudi za zniževanje holesterola, povečevanje produkcije žolča in sposobnosti telesa za prebavo maščob. Korenje zmanjšuje še tveganje za nastanek možganske kapi.

3. Korenje je odličen vir antioksidantov

V korenju najdemo karotenoide. To so izjemno močni antioksidanti. Njihova glavna funkcija v telesu je, da zmanjšujejo tveganje za nastanek številnih bolezni. Tovrstna zelenjava, tudi v obliki soka, ima zato odličen vpliv na imunski sistem. Korenje zaradi vsebnosti antioksidantov pomaga v boju proti raku, raznim vnetjem, preprečuje pa tudi mutacije celic.

4. Korenje za zdravo kožo in celjenje ran

Betakaroten v korenju poskrbi za zdravljenje različnih ran. Z njim dosežemo hitrejše celjenje ran, obenem pa nam odlično pomaga tudi v boju proti okužbam.

5. Korenje za varovanje možganov

Korenje je odlična vrsta zelenjave, ki zelo dobro vpliva na možgane. Pomaga preprečevati vrsto bolezni, kot je na primer alzheimerjeva bolezen. Mnogi ga uživajo tudi zato, ker jim pomaga izboljševati spomin in kognitivne funkcije. Korenje namreč vsebuje sestavine za zmanjševanje vplivov oksidativnega stresa v možganih. Tak stres lahko precej oslabi njihovo delovanje.

In za konec še zanimivost: korenje lahko najdete v številnih barvah, od katerih je odvisno tudi, koliko antioksidantov vsebuje. Največ antioksidantov imata rdeča in vijoličasta sorta korenja.