Antioksidanti

Kaj so antioksidanti?

Morda ste že slišali za hrano, ki jo morate jesti, da bi zaščitili svoje srce ali svoja prebavila. Kaj pa za hrano, ki ščiti vaše celice? Takšna hrana bo polna antioksidantov. Ste za njih že slišali, pa ne veste točno, kaj so? Moč antioksidantov razkrivamo v današnjem članku.

Antioksidanti naravno nastajajo v rastlinski hrani, kot so sadje, zelenjava, kava, čaj, vino in čokolada. Čeprav obstaja na tisoče različnih molekul antioksidantov, ste najbrž slišali le za nekatere od njih. Morda so vam poznani flavonoli (najdemo jih v čokoladi), reservatrol (najdemo ga v vinu) in likopen (najdemo ga v paradižniku). Drugi bolj popularni antioksidanti so še vitamin A oziroma beta-karoten, vitamin C, vitamin E in katehini.

V čem se skriva moč antioksidantov?

Antioksidanti preprečujejo celične poškodbe, ki jih povzročajo oksidanti. Oksidanti so prosti radikali, ki jim manjka elektron. So zelo reaktivni, zato hitro reagirajo z zdravimi celicami v telesu ter jim kradejo elektrone in jih tako poškodujejo. Pri tem v organizmu naredijo pravi kaos. Oksidativni stres, ki ga pri tem povzročijo, je namreč povezan s staranjem, pomanjkanjem energije in celim kupom zdravstvenih težav ter bolezni. In tu na pomoč priskočijo prav antioksidanti, ki te proste radikale ulovijo, jih nevtralizirajo ter tako uničijo.

Oksidanti se nahajajo povsod v okolju, naravno pa nastajajo tudi v človeškem telesu. Telo jih ustvari z namenom, da bi se borili proti virusom ali mikrobom. A če jih je v telesu preveč, lahko povzročajo različne bolezni, raka in srčna obolenja.

Antioksidanti imajo tako zelo veliko vlogo v preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in rakavih obolenj, skrbijo za normalno delovanje imunskega sistema, preprečujejo utrujenost in ohranjajo vid. Poleg tega se borijo tudi z vnetji, uravnavajo krvni pritisk in nivo holesterola, pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže, zmanjšujejo posledice stresa in zmagujejo tudi v boju proti gubam.