Zdrave maščobe

5 zdravih maščob: jih uživate?

Maščobe so bile dolgo časa preganjane in celo odsvetovane za uživanje. Verjeli smo, da so glavni krivci za debelost ter bolezni srca in ožilja. Na srečo smo s pomočjo raziskav prišli do spoznanja, da so maščobe nujno potrebne in skorajda temelj zdrave prehrane. Seveda pa ne prav vse maščobe.

V današnjem prispevku vam predstavljamo zdrave maščobe, ki jih morate vključevati v svojo prehrano. Z njihovo uporabo ne boste samo bolj zdravi, temveč boste lahko celo shujšali. Vas zanima, katere maščobe so to? Nadaljujete s prebiranjem članka …

1. Kokosovo olje – primerno za kuhanje in peko

Za kokosovo olje je značilno, da temelji na srednje-verižnih trigliceridih, ki jih bo vaše telo z lahkoto prebavilo in takoj porabilo za energijo.

Kokosovo olje
Kokosovo olje velja za eno izmed najbolj zdravih živil.

Kokosovo olje ima izjemno dober vpliv na zdrave in odlično delujoče možgane. Njegova visoka vsebnost nasičenih maščobnih kislin pomeni, da dviguje dober holesterol in skrbi za zdravo srce. Ima protivnetno in antioksidativno delovanje. Uživate ga lahko samostojno, uporabljate pa ga lahko tudi pri kuhanju in peki, saj prenese visoke temperature.

Kokosovo olje je uporabno tudi za nego kože in las.

2. Ekstra deviško olivno olje – pozitivni učinki na delovanje možganov

Zagotovo že vsi veste, kako zelo zdravo je olivno olje. Ravno zato bi ga moral uživati prav vsak od vas. Je izjemno zdravo za srce in ožilje. Za ljudi, ki ga redno uživajo in to v zadostnih količinah, je značilno, da so veliko bolj zdravi. Vsebuje namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov. Z njim lahko celotno telo in organe na najboljši način zaščitimo pred poškodbami.

Tudi olivo olje ima zelo pozitivne učinke na delovanje možganov. Izboljšuje kognitivne sposobnosti in zavira nastanek demence. Prav tako se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem.

Paziti morate, da boste res kupili pravo olivno olje, ki je zlato zelenkaste barve, nerafinirano, hladno stiskano in ni mešano. Ker olivno olje pri visokih temperaturah ni stabilno, ni primerno za kuhanje in pečenje. Namesto njega raje uporabljajte maslo ali kokosovo olje. Olivno olje pa uporabljajte na solatah, namazih ipd.

3. Omega-3 maščobe – esencialne maščobe

Omega-3 maščobe so esencialne maščobe. To pomeni, da jih vaše telo ne more proizvesti samo, ampak jih morate vnašati s hrano oziroma s prehranskimi dopolnili. Take maščobe se nahajajo v mastnih ribah, kot so losos in sardele, v nekaterih oreščkih in v visoko kakovostnem rdečem mesu.

Losos
Losos je izjemno bogat z omega-3 maščobnimi kislinami.

Omega-3 maščobe se dobijo tudi v obliki kapsul in v tekočinah. Krilovo olje je najbolj čista oblika tovrstnih maščob. Vsebuje naravni antioksidant, kar je njegova največja prednost.

4. Maslo – ogromno omega-6 in omega-3 maščob

Maslo vsebuje omega-6 in omega-3 maščobe. Te veljajo za esencialne in skrbijo za dobro delovanje možganov in zdravo kožo. Vsebuje še maščobno topne vitamine in minerale v sledovih. Med njimi je ključen selen, ki velja za izjemen antioksidant.

Maslo je primerno tudi za kuhanje in peko, saj je primerno za segrevanje.

5. Ghee – prekuhano maslo

Ghee je prekuhano maslo, ki je polno maščobno topnih vitaminov. Primeren je tudi za osebe, ki so občutljive na laktozo. Ima aromo, ki nekoliko spominja na maslo. Odličen je za peko in cvrtje. Njegove maščobne kisline delujejo protivnetno in imajo ugoden vpliv na prebavo.

Upamo, da uporabljate vsaj dve od naštetih zdravih maščob. Če ne, potem je skrajni čas, da jih začnete uporabljati, saj smo skupaj prišli do ugotovitve, kako pomembne so take maščobe za nas.