Nerafinirana bio jedilna olja

Nerafinirana bio jedilna olja

Olja so v naši kuhinji prisotna ves čas. Potrebujemo jih za kuhanje, peko in pripravo sladic, omak ter solat. Uporabljamo jih tudi v druge namene. A nekatera olja so bolj zdrava in primerna kot druga. Ker vsi vemo veliko o oljčnem olju in nekaterih drugih oljih, bi bilo vsekakor smiselno izpostaviti še nekoliko bolj posebne vrste olj.

V ekološko usmerjenih spletnih trgovinah najdemo zares pester nabor različnih bio jedilnih olj. Konopljino, laneno, avokadovo, bučno, sezamovo, olje pegastega badlja, ričkovo, oljčno, svetlinovo in celo marelično olje. Prav vsako ima svoje lastnosti in je primerno za različne načine uporabe. Od slednje je odvisna izbira olja, pri čemer ne smemo mimo podatka o temperaturi, ki jo prenesejo, saj lahko v nasprotnem primeru postanejo zdravju škodljiva.

Za več omega-3 in omega-6 maščobnih kislin

Povsem po nepotrebnem vsem oljem dodajamo oznako, da so škodljiva za naše zdravje. Gre za dejstvo, da so mediji v preteklosti precej demonizirali maščobe, ki pa še zdaleč niso v vseh primerih slabe. Nekatere so enostavno nujne za popolno funkcioniranje našega telesa.

Eko orehovo olje - Oljarna Pečarič
Eko orehovo olje — Oljarna Pečarič

Govorimo seveda o omega-3 in omega-6 maščobnih kislinah, ki skrbijo za zdravje srca, ožilja in možganov. V tem pogledu je odlično orehovo olje, ki obenem deluje kot antioksidant in skrbi za odvajanje strupov iz telesa. Odlično se prileže na solati, ribah in v različnih polivkah, uporabljamo pa ga tudi za nego kože.

Črna kumina zdravi vse

Seveda ne gre za kakšno uradno stališče zdravniškega ceha, a obstaja rek, da je prerok Mohamed nekoč rekel: “Črna kumina zdravi vse, razen smrti!” Vsekakor je dokazano blagodejno delovanje črne kumine na naše zdravje, zato razveseljuje dejstvo, da imamo na voljo tudi olje črne kumine.

Eko olje črne kumine - Oljarna Pečarič
Eko olje črne kumine — Oljarna Pečarič

Še posebej je vredno poudarka, da gre za nerafinirano bio jedilno olje, pridobljeno s postopkom hladnega stiskanja. Podobno kot orehovo olje je primerno za solatne prelive, aromatiziranje rib in zrezkov, polivke za testenine, poleg tega se olje črne kumine uporablja tudi kot dodatek k sladicam.

Zakaj je črna kumina tako cenjena?

Nekateri črni kumini pripisujejo proti rakavo delovanje, saj telo in celice varuje pred vnetji, ki so neposreden krivec za številne rakave bolezni. Prav tako je črna kumina odličen antioksidant, saj zmanjšuje oksidativni stres v telesu. Kot vemo, je najboljša obramba pred boleznimi močan imunski sistem.

Olje črne kumine
Olje črne kumine je premium deviško in hladno stiskano olje iz ekološke pridelave.

Črna kumina skrbi za močnejši in bolj stabilen imunski sistem, ki se tako lažje spopada z gripami, prehladi in drugimi obolenji. Uradno potrjenih raziskav s področja delovanja črne kumine na naše zdravje sicer ni, a pripisujejo ji še izboljšanje prebave, boljše delovanje ščitnice, protiglivično delovanje, pozitiven vpliv na nivo slabega holesterola, diabetes in pomoč pri alergijah in astmi.

Zakaj nerafinirana olja?

Nerafinirana olja so pridobljena s hladnim stiskanjem in vsebujejo veliko več zdravju koristnih snovi kot rafinirana, ki so predelana in močno osiromašena blagodejnih učinkov. V resnici so v nekaterih primerih in količinah tudi škodljiva.

Največja razlika med obema vrstama olj je v dimni točki oziroma v temperaturi, ki jo posamezno olje prenese. Rafinirana so odporna proti višjim temperaturam, nerafinirana pač ne tako zelo in jih pogosteje uporabljamo za pripravo solat in polivk.