Beljakovine v prehrani

Kakšno vlogo imajo beljakovine v naši prehrani?

Beljakovine so v naši prehrani izjemno pomembne, saj skrbijo za energijo v telesu. Beljakovine sicer imenujemo tudi proteini, da vas morda ne bi zmedlo. Poleg tega, da so vir energije, pa so hkrati tudi pomemben gradnik mišic in pomagajo pri ohranjanju moči imunskega sistema.

Beljakovine lahko zaužijemo na različne načine, saj jih veliko najdemo v različni hrani, na voljo pa so tudi posebna prehranska dopolnila. Še posebej v primeru športnikov in rekreativcev je še kako pomembno, da se dobro založijo z njimi in so jim vedno na voljo.

Beljakovine v hrani

JajceVeliko beljakovin boste zaužili, če boste jedli piščančje meso in jajca. A pozor! Delež beljakovin se spreminja odvisno od tega, kateri del piščanca si boste privoščili, prav tako pa boste beljakovine z jajcem zaužili samo z beljakom. Rumenjak je namreč vir maščob.

Piščančja prsa so najbolj bogata z beljakovinami, najdemo pa jih še v govedini, mlečnih izdelkih, pa denimo v mandljih. Ljubitelji rib boste pomemben vir beljakovin pridobili tudi z uživanjem lososa. Ker beljakovin telo ne more shranjevati, je zelo pomembno, da se tega zavedamo in jih redno dodajamo k prehrani.

Prva pomoč za športnike in rekreativce

Vsi ljudje potrebujemo beljakovine in moramo ob pripravi hrane vedno misliti tudi nanje. Ko pa beseda nanese na športnike in rekreativce, je potrebno dodati, da običajno kosilo morda ne bo dovolj. Prav zato je še toliko bolj razveseljiva novica, da lahko beljakovine hitro zaužijemo tudi na poti oziroma med treningom.

Beljakovinske ploščice Go On Nutrition
Beljakovinske ploščice Go On Nutrition v različnih okusih — VitalGo.si

V ta namen imamo lahko pri sebi vedno okusne beljakovinske ploščice, kakršne je moč najti v spletni trgovini www.vitalgo.si. Ker je na voljo precej različnih okusov, lahko vsakdo najde zase takšne, ki mu bodo poleg pošiljke beljakovin prinesle tudi užitek ob slastnem in hitrem prigrizku.

Koliko beljakovin potrebuje človeško telo?

Eno najpogostejših vprašanj se seveda nanaša na to, koliko beljakovin sploh potrebujemo na dan. A to vprašanje žal nima samo enega odgovora, saj je pomembno, kako zelo aktiven je ta človek. Navadno boste ob raznoliki in kvalitetni prehrani dobili dovolj beljakovin po tej poti.

V primeru ukvarjanja s športom ali ob fizično bolj intenzivnem delu pa bo zagotovo dobro še nekaj malega dodati. Potrebno se je zavedati, da se morebiten presežek beljakovin žal pretvori v maščobo, česar pa si vsekakor ne želimo. Torej bo potrebno nekaj malega matematike.

Beljakovine v številkah

Na spletu lahko zasledimo priporočene vrednosti beljakovin, ki jih potrebuje človek. Tako denimo lahko rečemo, da beljakovine ali proteini pomenijo do 15 % energijskega vnosa na dnevni bazi. Če smo nekoliko bolj natančni, lahko zapišemo, da odrasel človek na dan potrebuje 0,8 g beljakovin na kilogram telesne teže.

Pri starejših osebah velja ta delež beljakovin nekoliko povečati, in sicer na 1 g na kilogram telesne teže na dan. Enako velja za otroke do 3. leta in nosečnice. Med tiste, ki potrebujejo nekaj več beljakovin, ne glede na telesno težo in starost, sodijo seveda še športniki in rekreativci.