Živila s kalijem

Ali zaužijete dovolj kalija?

Kalij je eden izmed zelo pomembnih mineralov v telesu, ki zagotavlja, da telo pravilno deluje. Nahaja se praktično v vseh delih telesa, vanj pa ga vnašamo s prehrano. Nekatera živila so bolj, druga manj bogata s kalijem.

Prav zato je izrednega pomena, da se tega zavedamo in morebitno pomanjkanje nadomestimo oziroma si nekoliko drugače organiziramo prehrano. Pomanjkanje kalija zelo negativno vpliva na počutje človeka, v težjih primerih pa se lahko konča tudi tragično.

Simptomi pomanjkanja kalija

Se sprašujete, kako vedeti, ali uživate dovolj kalija in koliko bi ga pravzaprav morali dnevno vnesti v telo? Vas pogosto grabijo krči, se ves čas počutite slabotno, brez moči, morda vam srce neenakomerno in hitro bije, se pojavlja vrtoglavica in občutek, da se svet okoli vas premika nekoliko počasneje?

Vse to so lahko simptomi pomanjkanja kalija v telesu. S tem se ne gre igrati, zato vsekakor preverite, koliko tega minerala potrebujete na dan in kako ga najlažje zaužiti. Še vedno velja, da je boljši način tisti naravni, torej z uživanjem hrane, ne pa s prehranskimi dopolnili. In kalija je v hrani kar precej.

Koliko kalija potrebujem na dan?

Za odrasle velja, da je optimalna zgornja meja kalija 4.700 mg na dan. Morda je slišati veliko, a poglejmo, kje vse lahko s hrano v telo vnesemo tudi kalij. Če boste uživali dovolj sadja in zelenjave, vam tega minerala načeloma ne bi smelo primanjkovati. Kalij se nahaja v bananah, lubenici, navadnem jogurtu in še marsikje.

Mnogi menijo, da je kraljica kalija banana. Pa je res? Banana na 100 g vsebuje 367 mg kalija. In ne boste verjeli, je daleč od vrha živil po vsebnosti tega minerala. Beli fižol ga na 100 g vsebuje kar 561 mg. Temna čokolada celo 715 mg (z vsaj 70 % kakava)! Imate radi pistacije? Že skoraj neverjetnih 1025 mg na 100 g. In za konec še suhe marelice, 1370 mg na 100 g.

Kaj vse lahko povzroči pomanjkanje kalija?

Nekaj simptomov pomanjkanja kalija v telesu smo že opisali, a izpostavimo tiste najbolj opazne in tudi nevarne. Poleg splošne utrujenosti in krčev lahko pomanjkanje kalija vodi v visok tlak, srčno aritmijo (nepravilen utrip), povzroča ledvične kamne in še kar nekaj drugih tegob.

Čeprav se vam morda zdi, da zaužijete dovolj živil, ki vsebujejo kalij, pa lahko tega zaradi določenih težav prekomerno izločate iz telesa. Tu mislimo predvsem na diarejo, morebitno bruhanje, ali pa v primeru, da se veliko potite, ukvarjate s športom in podobno.

Kalij v zelenjavi

Če ste ljubitelj solat in zelenjave na sploh, potem boste veseli naslednjih podatkov. Veliko kalija vsebuje vsa zeleno-listnata zelenjava (solata, špinača, blitva …), saj vsebnost minerala lahko brez težav primerjamo z bananami. Morda tega niste vedeli, a veliko kalija najdemo tudi v navadnem jogurtu, zato naj bo ta vedno na dosegu roke.

Jejte zdravo, veliko se gibajte in dajte nekaj pozornosti tudi na to, da se prehranjujete raznoliko. Le na ta način boste namreč v svoje telo vnesli vse, kar potrebuje. Če bo kaj malega zmanjkalo, pa lahko primanjkljaj enostavno nadomestite tudi s spremembo jedilnika.