Jajca - oznake

Reja jajc in oznake: Katera jajca kupiti?

Se tudi vi soočate z dilemo v trgovini, ko izbirate jajca? Vsi nekako vemo, da niso vsa enake kakovosti, a je za kaj več potrebno poznati njihove oznake. V sami osnovi si želimo jajc, ki so jih znesle zdrave in srečne kokoši, pa naj se sliši še tako nenavadno.

Zdrave predvsem zato, da v jajcih ni sledov antibiotikov, srečne pa zato, ker so tista jajca najvišje kvalitete. In katere kokoši naj bi bile najbolj srečne? Tiste, ki imajo v svojem življenju dovolj prostora za gibanje in so hranjene s kvalitetno biološko krmo.

Najcenejša jajca so iz baterijske reje

V podzavesti hranimo informacijo, da so cenejši izdelki običajno slabše kvalitete. V zadnjih letih smo to razmišljanje nekoliko omilili, saj je zaradi velike konkurence moč najti tudi kvaliteto, ki stane manj. A pri jajcih to zagotovo ne velja. Najcenejša jajca so običajno tudi najslabše kvalitete.

To pomeni, da so jih znesle kokoši baterijske reje. Baterijska reja je sila neprijazna do živali, saj gre v resnici za izjemno omejen prostor, ki je dodeljen kokošim z namenom, da bi jih imeli na omejenem prostoru karseda veliko in posledično na ta račun tudi veliko jajc.

Poceni, a za kakšno ceno?

Te kokoši zagotovo niso srečne in ne valijo najboljših jajc. Nekateri trgovci so šli celo v to smer, da so s svojih polic umaknili vsa jajca baterijske reje. Življenje kokoši v tej reji je neprijazno, saj celotno življenje preždijo v majhnih kletkah, kjer običajno sploh ne ugledajo sončne svetlobe.

Gre za ogromne farme, kjer proizvajalec želi le veliko število jajc, ki jih nato proda dalje. Ker morajo biti jajca po zakonu označena glede na vrsto reje, so ta iz baterijske označene s številko 3, napis za katero rejo gre, pa navadno najdemo tudi na sami trgovski polici.

Talna oziroma hlevska reja

Jajca iz te reje so označena s številko 2 in so nekoliko boljše kvalitete kot tista iz baterijske. Kokoši v hlevski reji imajo na voljo nekaj več prostora za gibanje, so pa še vedno nameščene v hlevu in največkrat nimajo dostopa do sončne svetlobe. Žal tudi v tej reji kokoši živijo v precej veliki gneči, a imajo vsaj toliko svobode, da se sprehodijo ter tu in tam kaj izbrskajo iz tal.

Jajca iz proste reje so boljša

Prosta reja pomeni, da se kokoši gibljejo na prostem, imajo nad sabo sončno svetlobo in živijo precej spodobno srečno življenje. Njihova jajca so tako mnogo bolj kvalitetna in zdrava, se pa seveda to pozna pri ceni. Rejec, ki na takšen način goji jajca, ima na voljo manj kokoši in s tem tudi manj jajc. Oznaka jajc iz proste reje je 1.

Ekološka reja za jajca najvišje kakovosti

Za jajca najboljše kakovosti in navadno tudi najdražja veljajo tista iz ekološke reje ali bio-jajca. V tem primeru gre za jajca, ki so jih znesle kokoši, ki imajo prost dostop do pašnika, na kvadraten meter pa lahko živijo do štiri živali, ki so krmljene zgolj z ekološko krmo. Ta jajca so označena s številko 0, hkrati pa boste hitro opazili tudi kakšen velik napis BIO.