Vitamini in minerali med hujšanjem

Vitamini in minerali med hujšanjem: zakaj jih potrebujemo?

Ko se človek nekega dne odloči, da ima dovolj odvečnih kilogramov, in želi biti tisto poletje v najboljši formi, se prične valiti plaz pomembnih odločitev. Sem seveda štejemo odločitev o načinu hujšanja, pripravljenosti za delo, predznanje glede prehrane in vadbe, pa še kaj bi se našlo.

Kar pa se zelo pogosto spregleda, pa je dejstvo, da telo navkljub odvečnim kilogramom vseeno potrebuje vnos določenih snovi za svoje optimalno delovanje. Če bi telo samo stradali, potem želenega učinka vsekakor ne bi bilo. Še več, lahko bi si nakopali celo težave. In kaj telo potrebuje?

Izjemno pomembni vitamini

Da telesa med hujšanjem ne bi izstradali zanj pomembnih snovi, je potrebno to upoštevati pri načrtovanju diete, oziroma splošne prehrane. Zelo pomemben del za zdravje človeka pade na vitamine. Prehrana mora biti raznovrstna in bogata z različnimi hranili.

Zelenjava polna vitaminov
Vsak dan uživajte raznovrstno zelenjavo, ki je polna vitaminov.

Večino vitaminov lahko človek pridobi iz zdrave prehrane, sadja in zelenjave, jajc, mlečnih izdelkov, oreščkov in podobno. Prav nobene potrebe ni, da bi posegali po umetnih, a kljub temu je za nekatere vitamine, ki so telesu težje dosegljivi, potrebno poskrbeti na druge načine.

Vitamin D

Eden teh vitaminov, ki so sila pomembni za naše zdravje, je vsekakor vitamin D. Ta vitamin radi imenujemo tudi sončni vitamin, saj prav sonce z obsevanjem naše kože poskrbi za to, da se ta prične tvoriti v nas. A pozimi žal ni na pretek sonca, da bi bili lahko na ta način samozadostni.

Zato je dobrodošlo, da si v obdobjih leta, ko sonca ni dovolj, pomagamo s prehranskimi dopolnili. Vitamin D danes lahko kupimo v obliki kapsul ali pršila za pod jezik. Je pa potrebno biti pozoren na količino samega vitamina v kapsuli ali enem razpršku. Te se namreč močno razlikujejo od proizvoda do proizvoda. Tudi ob hujšanju ne pozabite na vitamin D.

Ne pozabite na minerale

Tudi minerali so del načrta, ki vodi do zdravega telesa in dobrega počutja. Eden izmed tistih mineralov, ki ga med hujšanjem še kako potrebuje telo, je kalcij. Ta vpliva na delovanje živčevja in mišic (tudi srce je mišica) ter igra pomembno vlogo pri strjevanju krvi.

Kot zanimivost dodajmo, da kalcij za ustrezno absorpcijo potrebuje vitamin D. Pa smo tam, kajne? Kalcij je zelo pomemben tudi za zobe in kosti, najdemo pa ga v mlečnih izdelkih, jajcih in morski hrani ter še kje. Gre za najpogostejši mineral v telesu, nikakor pa ga ne smemo zamenjati s kalijem.

V hujšanje sistematično

V proces hujšanja se je potrebno podati sistematično in se prej dobro pripraviti. Če se hujšanja lotevate sami, se informirajte o pravilni in zdravi prehrani kot tudi o vplivu pomanjkanja določenih snovi na človeško telo. Vsekakor ne pozabite piti dovolj tekočine, izogniti pa se ne smete niti telesni vadbi.

Čeprav morda zunaj vreme ni vedno najbolj prijazno, pa to ni izgovor, da se ne bi mogli malce zadihati. Na spletu preverite različne domače vadbe, kupite si ležalno podlago in primerne uteži, ki bodo poskrbele, da bodo vaše vaje nekoliko bolj intenzivne.