Hitra hrana

Zakaj je hitra hrana slaba za zdravje?

Mamljiv ocvrt krompirček, velik kos pice v centru mesta, noro okusen hamburger, kebab in druga hitra hrana nas mamijo na vsakem vogalu. Tu in tam pojesti kaj iz tega repertoarja morda res ni škodljivo, pretiravanje ali celo redno prehranjevanje na ta način pa vodi v velike težave.

Potrebno je dodati nekaj malega okoli hitrosti. Ljudje povsem napačno dojemamo, da gre v tem primeru samo za hrano, ki je hitro pripravljena. Težava tiči tudi v tem, da jo na hitro zaužijemo. Hitro prehranjevanje je namreč podobno nevarno za zdravje kot sama neprimerna hrana.

Ampak v burgerju je tudi zelenjava

Seveda je v sočnem hamburgerju tudi nekaj zelenjave, a nas to ne sme zavesti do te mere, da bi menili, da jemo zdravo. List zelene solate, kolobarček paradižnika, nekaj kolesc čebule in kislih kumaric vendarle niso porcija zdrave sveže zelenjave, ki bi jo naše telo potrebovalo.

Zelenjava v burgerju
Tudi če je v burgerju nekaj zelenjave, tega ne smemo menjati z zdravo porcijo solate.

Bolj ga obremenimo s predelavo hitro pripravljenega mesa vprašljive kakovosti, ki je bilo pečeno na takšni ali drugačni maščobi, morda celo na ostankih prejšnjih burgerjev, ki so se pekli tam. Hitro prehranjevanje je za nas slabo zato, ker premalo prežvečimo zalogaje, s katerim se nato ubada naš prebavni sistem, želodec pa nikakor ne pride do vsega tistega, kar telo potrebuje.

Hitra hrana ni samo v kioskih

Še en mit, ki ga je treba razbiti, je ta, da nas večina misli, da je hitra hrana zgolj tista, ki jo prodajajo na cesti v raznih kioskih in hitrih restavracijah. To seveda ne drži. Za hitro hrano velja vsa predelana in vnaprej pripravljena hrana, ki jo v takšni ali drugačni obliki kupimo v trgovini.

Zamrznjeni obroki, polni barvil, ojačevalcev okusa in drugih škodljivih snovi nas ne bodo nasitili, ampak zgolj napolnili naše telo s strupi. Največja težava pri tej hrani so nasičene maščobe in poleg prej omenjenih barvil in ojačevalcev okusa še ogromne količine soli.

Kakšne težave povzroča?

Morda se nam pravkar zaužiti krompirček še ne bo poznal nikjer ali pa ne bomo imeli slabe vesti, ko bomo z lahkoto pospravili velik hamburger. Težave se pričnejo nekoliko kasneje, ko takšen način prehranjevanja postane naša rutina. Takrat pa se lahko soočimo tudi z boleznimi, ki sicer ne bi potrkale na naša vrata.

Med osnovne bolezni, ki se pripisujejo prekomernemu uživanju nasičenih maščob in hitremu prehranjevanju, sodi povišan krvni tlak. Gre za bolezen, ki je v začetku niti ne zaznamo, kar pa ne pomeni, da ne vpliva na nas. Kvari nam ožilje in srce, zaradi česar lahko pride do kapi in posledično celo smrti. Tu so še težave s prebavo, oslabljen imunski sistem, diabetes in različna rakava obolenja.

Nikoli ni prepozno!

Čeprav ste se morda našli v opisu osebe, ki se prevečkrat hitro prehranjuje, pa za spremembe nikoli ni prepozno. Dokazano je bilo, da se človek, čigar telo kaže znake težav zaradi hitrega prehranjevanja in uživanja nasičenih maščob, lahko opomore.

Tudi visok krvni tlak se uravna, če se spremeni prehrana, se na krožniku znajdejo doma kuhane jedi, več zelenjave, sadja, rib in manj rdečega mesa. Obvezno pa je treba k prehrani dodati še gibanje in ustrezno telesno težo.