Ekološko pridelana hrana

Zakaj uživati ekološko pridelano hrano?

Organska oziroma ekološko pridelana hrana je odlična tako zaradi osebnega zdravja kot zaradi zdravja našega planeta, saj se pri njeni pridelavi ne uporablja nevarnih kemikalij, ki škodujejo okolju in jih s hrano tudi sami vnesemo v telo. Ker je pridelava naravna, pa je takšna hrana seveda tudi dražja. Brez uporabe kemikalij je namreč pridelek precej manjši.

1. Izogibanje kemikalijam

Komercialno vzgajana živila vsebujejo veliko toksinov, ki jih gotovo ne želimo zaužiti. Kemikalije, ki se uporabljajo, so sicer dovoljene, vendar pa vsi vemo, da so škodljive. Žal njihov dolgoročni vpliv na človeško telo pogosto ni znan. S tem, ko je na krožniku ekološko pridelana hrana, torej poskrbimo za izogibanje strupom.

Mislite, da govorimo le o pesticidih? Nevarne kemikalije se nahajajo tudi v mesu in mlečnih izdelkih: antibiotiki in ostanki drugih zdravil, rastni in drugi hormoni.

2. Več hranilnih snovi

Hrana, ki  je pridelana na hitro, v nenaravnem okolju in s pomočjo nenaravnih sredstev, je običajno siromašna hrana. Ekološko pridelana hrana se lahko pohvali z veliko več vitamini, minerali, encimi in drugimi koristnimi snovmi. S takšnimi živili lahko telo brez težav oskrbimo z zadostnimi dnevnimi količinami pomembnih mikro hranil, medtem ko pri uživanju »praznih« živil tega ne moremo doseči in je potrebno uživanje prehranskih dodatkov.

3. Razlika v okusu je očitna

Okus mleka, ki ga dobimo na kmetiji, je nekaj povsem drugega kot mleko iz tetrapaka. Jagoda z domačega vrta v poletnem času je okusnejša od tiste, ki je prišla sredi zime iz Egipta. Če ste ljubitelj dobre hrane, potem okus za vas gotovo igra poglavitno vlogo, in precej bolj vam bo všeč ekološko pridelana hrana.

4. Genetsko spremenjena živila

Ekološko pridelana hrana je takšna, kakršna je v svoji naravni obliki. Nobenega poseganja ni v samo genetiko, da bi se zagotovilo lastnosti, ki naj bi bile bolj zaželene. Jabolko ostane majhno in s črnimi pikicami, kot je to povsem naravno, kumare ostanejo ukrivljene, paradižnik in solata pričneta po nekaj dneh gniti.

5. Skrb za okolje

Ekološko pridelana hrana ima precej manjši vpliv na okolje kot intenzivna, tako rekoč že skoraj industrijska pridelava. Z njenim nakupom torej pomagamo zaščititi zemljo in vodo, hkrati pa vplivamo na celoten ekosistem.

6. Podpora kmetovanju

Eko živila so pogosto dostopna lokalno, torej z njimi podpiramo domačega kmeta, kar je izjemno pomembno. Ne le, da mu tako pomagamo preživeti v boju z velikimi agrarnimi sistemi, ki nudijo poceni in nekakovostno hrano, temveč skrbimo tudi za to, da se v državi ohrani samooskrba ter njena pestrost.